Blogi

ÄLÄ VÄÄNNÄ

”Älä väännä” Sanoi ystäväni, kun valitin, että olen päätynyt vääntämään asioista, joista en haluaisi vääntää. Aika hyvä neuvo, totesin. Taistelu todellisuutta vastaan uuvuttaa ja tuntuu kehossa jännityksenä, jopa kipuna. Hyväksyminen helpottaa monella tavalla ja se on asenteen lisäksi myös asento. Taistelija puristaa kädet nyrkkiin, puree hampaat yhteen ja jännittää vatsan. Hyväksyjä avaa kämmenet ylöspäin, rentouttaa…

Järkyttävät tapahtumat kuuluvat elämään ja useimmat meistä toipuvat niistä hyvin

Traumaperäiset stressireaktiot ja -häiriöt ovat melko tavallisia ja ne tulisi tunnistaa terveydenhuollossa, tärkeä olisi lisätä tietoisuutta myös työpaikoilla ja kouluissa. 50 – 60% ihmisistä on kokenut vähintään yhden traumaattisen tapahtuman elämänsä aikana. Suurin osa haavoista paranee ihan itsestään. Stressioireet ovat normaaleja järkyttävien tapahtumien jälkeen ja ne lievittyvät ajan myötä, kun toipumiselle annetaan tilaa. Tavallinen, turvallinen…

Jos liiallinen empatia uuvuttaa, lue tämä

Maailma ei tarvitse lisää kärsimystä, vaan rauhaa ja rakkautta.– Miten pysyä rauhan tunnetilassa kaaoksen keskellä? Olemme kaikki erilaisia sen suhteen, miten paljon sotauutiset meitä kuormittavat. Toiselle uutisten lukeminen ja ajan hermolla pysyminen luo turvan tunnetta, toista ne kuormittavat tavattoman paljon. Liiallinen empatia voi uuvuttaa ihmisen. Jos olo on ärtynyt, rauhaton tai on vaikea nukahtaa, voi uutisten…

MITEN JAKSAA VIELÄ HETKI?

Mindfulness kannustaa meitä hyväksymään ja katsomaan elämää kirkkain linssein, mahdollisimman objektiivisesti. Taistelu elämää ja todellisuutta vastaan uuvuttaa ja tuntuu kehossa jännityksenä, jopa kipuna. Hyväksymällä tilanne ja elämä sellaisena kuin se on, avaa oven tunteille ja syvemmän yhteyden itseen ja sitä kautta myös muihin.  Hyväksyminen ei tarkoita alistumista. On asioita, joita voimme muuttaa, toisia emme. Hyväksyvää…

Onko perushuolto kunnossa?

Kun lapsi kiukuttelee, tarkistamme ensin perusasiat: oletko nälkäinen, väsynyt tai ollut liian kauan ruudulla? Ymmärrämme, että lapsen fyysinen olotila tai tarve vaikuttaa tunnetilaan. Me aikuiset odotamme kuitenkin itse käyttäytyvämme ja voivamme hyvin, vaikka olisi nälkä, pääkipua, huonosti nukuttu yö ja kuukautisetkin alkamassa. Tällaiset odotukset ovat epärealistisia ja aiheuttavat ihan turhia itsesyytöksiä. Päivittäinen kehon ja mielen…

Automaattiajatuksia

”En kestä tätä. Olisinpa jossakin muualla.”   – Tunnistatko automaattiajatukset? Hyvinvointiamme ohjaavat kaikki ne mielikuvat, ajatukset, tunteet ja uskomukset, joita kuljetamme tietoisuudessamme. Ajattelemme päivän aikana yli 80 000 ajatusta, joista suurin osa on uhkiin ja vaaroihin keskittyneitä (evoluutio on varmistanut tällä tavoin hengissä säilymisemme). Tämän lisäksi suuri osa ajatuksistamme on meille tuttuja, toistuvia ja automaattisia. Ne…

Arjen voima ja aloittelijan mieli

Arjen voima on rutiineissa ja tavallisuudessa. Muistan hyvin ajan, jolloin tuo lause sai minut irvistämään. Nuorempana kaipasin enemmän ja kaikkea: seikkailua, vaihtelua, uusia kokemuksia. Tavallinen ei riittänyt, piti olla mieluummin erityistä, enemmän ja parempaa. Kyllä minä seikkailla tykkään edelleen, mutta nyttemmin löydän ilon ja ihmettelyn hetkiä myös arjen keskeltä. Kriisissä voimme saada rauhaa ja voimaa…

Suurin niistä on rakkaus…mutta miksi se on niin vaikeaa?

”Yhteisö, jossa rakkaus on unohdettu, ei saa parasta irti itsestään eikä maailmasta. Emme opi tavoittelemaan parasta, vaan tyydymme kaikissa toimissamme vain kelvolliseen.” Miksi tyytyä niin vähään? (HS:n artikkelissa filosofi Sara Heinämaa) Hesarin artikkeli tunteista sai minut pohtimaan: Jos kerran rakkaus on se tunne, jota kaikki kaipaamme – niin tosiaan – miksi tyytyä niin vähään? Miksi emme…

Mitä elämä yrittää sinulle sanoa?

Mitä elämä yrittää sinulle sanoa? Välillä elämän viestiä voi olla hankala hyväksyä tai ottaa vastaan. Kuormittavat elämänvaiheet opettavat meille jotain itsestämme, ehkä jotain sellaista, jota emme ole vielä tiedostaneet. Tarvitsemme kaikki kasvun matkallamme myös pysäyttäviä tunteita: toivottomuutta, pelkoa, vihaa ja surua. Tunteet ovat viestin tuojia ja oppaitamme elämän polulla. Ei ole valoa ilman varjoa. Moni…

Tottumiskysymyksiä ja ajatuksia herkkyydestä

Kuka määrittää, kuinka kauan maassa on tarpeen maata, että sen kannattelun taas tuntee? Minun piti kirjoitella kepeän lämmin joulutervehdys sinulle, mutta huomaan, että syviin vesiin ja pohdintaanhan tämäkin meni. Kävin näet juuri elokuvissa mieheni kanssa ja se oli kyllä mukavaa! Tarkoituksemme oli katsoa kerrankin jotain kevyttä, mutta elokuvaksi valikoitui vahingossa vaikuttava ”Tottumiskysymys”. Seitsemän ohjaajan yhteisteos…