Minä luotan sinuun

Alati muuttuvassa maailmassa on vaikeaa olla luottavainen. Voi olla vaikeaa luottaa itseen, toisiin tai elämään yleensä. Meille kerrotaan, että vaara vaanii oven takana, vaikka tutkimusten mukaan elämme maailman mittakaavassa varsin vakaata ja turvallista aikaa, esimerkiksi köyhyys, lapsikuolleisuus ja sairaudet ovat vähenemään päin.

Moni meistä pelkää, että jos alan tuosta vain luottamaan, jotain kamalaa voi tapahtua.  Jos antautuu elämän virran vietäväksi, elämä ei ole enää kontrollissa (niin kuin se koskaan olisi).

Miten luottamus rakentuu?

Minäkin huolehdin, erityisesti lasteni puolesta. Tämä tottumus elää minussa sitkeästi, vaikka teen mindfulness-harjoituksia päivittäin. Enää huolet eivät vie koko huomiotani tai häiritse nukkumistani. Tänään kiitän huoli-ajatusta hyvästä tarkoituksesta ja totean, että tässä hetkessä sille ei ole tarvetta.

Minä, kuten varmasti kaikki vanhemmat, toivon lapsilleni hyvää elämää ja itseluottamusta. Miten hyvä itseluottamus sitten rakentuu? Jos vanhempi on jatkuvasti huolissaan, niin minkä viestin ja tunteen hän tulee lähettäneeksi lapselle? Se ei ole luottamuksen, vaan epäluottamuksen viesti: ”Maailma on niin pelottava, että kannattaa olla varuillaan.” tai ”En luota sinun tai omiin kykyihini selvitä vaikeuksista.”

Minulle tämä oivallus tuli voimakkaana tunteena ihan vasta äskettäin. Ymmärsin, että jos haluan viljellä luottamuksen siementä, on se tehtävä sanoin ja teoin. Ravittava ja kasteltava päivittäin. Sanon päivittäin itselleni ja lapsilleni Eeva Kilpeä mukaellen, ’minä luotan sinuun’.

Lapsen (itse)luottamus on vasta kasvamassa, eikä aikuisenakaan aina helppoa ole. Voimme antaa lapselle vain sellaista, mitä olemme saaneet ja sallineet itsellemme.

On terveellistä ja tarpeellista kuulla luottamuksen ja myötätunnon sanoja, itseltä sekä muilta.
”Vaikka nyt on vaikeaa, luotan, että asiat järjestyvät.”
”Luotan, että elämä kantaa, kyllä tästä selvitään.”
”Kun on vaikea hetki, olen tässä kanssasi.”

Voi olla, että emme ole lapsena itse saaneet kuulla lempeitä sanoja, mutta voimme harjoitella tätä taitoa myös aikuisena: sanoin ja teoin. Millaisia olisivat sinun itsellesi lausumat luottamukset sanat?

Myös tietoisen läsnäolemisen (mindfulness) harjoittaminen auttaa meitä luottamaan nykyhetkeen ja itseemme enemmän. Opimme luottamaan siihen että asiat tapahtuvat omalla ajallaan ja tavallaan.

Kuuntele läsnäolon-harjoitus täältä ja pidä mielessä:

Tietoisessa hyväksyvässä läsnäolossa luota omiin tuntemuksiisi

• Omaan hengitykseen
• Siihen, miltä kehossa tuntuu
• Siihen, että tunteet ja tuntemukset ovat totta ja oikein
• Siihen, että meissä on viisautta, hyvyyttä ja avaimet omaan hyvinvointiimme, kun pysähdymme kuuntelemaan

Ole tietoinen siitä, että mielemme luo tarinoita ja kuvitelmia, suunnitelmia ja huolia, jotka eivät aina vastaa todellisuutta sellaisena kuin se on. Luota, että harjoitus on juuri sellainen, kuin se on: Aina yhtä oikein, riippumatta siitä kuinka monta kertaa palautit harhailevan mielesi.

Teksti: Hanna Vesalainen

– mindfulness- ja asahi-ohjaaja
– Rosen-terapeutti (harjoitusjaksolla)
– Pomenia-lautapelin suunnittelija 

Ilmoittautuminen käynnissä kevään viimeiselle kurssille on nyt!

Mindfulness & Itsemyötätunto 8 viikon intensiivikurssi 28.3.2019 alkaen

Jatkuva täydellisyyden tavoittelu, itsekriittisyys tai epäonnistumisen pelko ovat usein hyvin kuormittavia, tuntuvat raskaalta ja vähentävät onnellisuutta. Ystävällisyys ja hyväksyntä itseä (ja muita) kohtaan sen sijaan vähentävät ahdistusta ja masentuneisuutta sekä lisäävät tutkimusten mukaan onnellisuutta, terveyttä ja hyvinvointia.

Tällä kurssilla teemme myös liikeharjoitteita ja tietoisen hyväksyvän, myötätuntoisen kosketuksen harjoituksia. Pääpaino on itsemyötätunnossa ja oman itsemme kohtaamisessa.  Kurssi sopii hyvin myös työssä jaksamisen tueksi tai empatiaväsymisen ehkäisemiseksi.

Myötätunnon peruskurssi sopii sinulle, joka haluat syventyä myötätuntoteemaan ja löytää siitä näkökulmia hyvinvoinnin vahvistamiseen niin itsesi, kuin muiden hyväksi. Itseen kohdistuva myötätunto syventää mindfulness-taitoja, mutta aiempi mindfulness-osaaminen ei silti ole välttämätöntä.

Lue lisää kurssista täältä.

Itsemyötätuntotaitoja voi oppia ja kehittää samalla tavoin, kuin läsnäolotaitojakin.